søndag 9. oktober 2011

"Kjøttboller" med gylden aprikos og rosin chutney

Til høstfesten med familien lagde jeg vegetariske "kjøttboller", mens de andre spise lokalt lammelår. De mente at chutnyen passet perfekt til kjøttet og jeg syns det smakte deilig å dyppe "kjøttbollene" i den. Chutnyens spennende konsistens og søtlige smak smyger seg godt inn i både brunsaus og salat.

Frisk salat, hjemmelaget chutney og "kjøttboller"
Oppskriften på Gylden aprikos og rosin chyutney finner du ved å klikke på linken.  Oppskrift på "kjøttbollene" og salaten finner du nedenfor.

Salat
I og med at jeg lagde denne salaten til nærmere 20 stk, er det litt vanskelig å komme med eksagte mengder, men det er ikke så nøye. Bruk mest av det du liker best :) Ingrediensene er valgt med tanke på at salaten skulle være spennende og frisk, men på samme tid ikke overta det som sto som hovedfokus denne kvelden, altså kjøttet.
Ingredienser
Trippelsalat
Isbergsalat
Cherrytomat
Agurk
Purreløk
Avokado
Soltørkede tomater
Mandler
Linfrø, knust
Sesamfrø
Solsikkefrø
Grovkornet salt og pepper

1. Finhakk alt det grønne og ha det i en skål.
2. Skåld og finhakk mandler. Rist dem deretter sammen med sesamfrø og solsikkefrø i en tørr panne med salt og pepper.
3. Bruk gjerne litt av krydderoljen fra de soltørkede tomatene og hell over salaten.
Tips: Om du lager salaten litt tid i forveien, er det smart å vente med å ha avokadoen i helt til slutt. Det samme gjelder dressingen og frøene. Sistnevnte fordi de ikke skal bli myke.

Dressing
Frisk koriander
Hvitløksfedd
Sitronsaft og sitronskall
Olivenolje
1. Hakk koriander og hvitløksfedd og ha det i en liten skål.
2. Rasp sitronskall og ha deretter i sitronsaft i skålen. Til slutt har du i så mye olje du ønsker.
3. La gjerne dressingen stå en god stund på kjøkkenbenken før servering slik at smakene kommer godt frem i oljen.
Før steking
"Kjøttboller"
2 dl byggryn
2 gulrøtter, raspet
1 purreløk
1 neve pinjekjerner
1/2 ts koriander 
Salt og pepper


Pinekjerner, gulrøtter, purreløk og krydder


Pynt
Mandelmel
Linfrø, knust
Sesamfrø
Olivenolje


1. Kok opp byggryn
2. Tørrstek pinekjerner
3. Stek gulrøtter og purreløk i olje/smør i panna.
4. Ha pinekjerner og grønnsakene i en bolle og miks blandingen og krydderet med en stavmikser til en smøraktig konsistens.
5. Ha pynten på et stort fat og rull bollene i det.
6. Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca.30 min. Bruk gjerne varmluft den siste tiden for å få dem ekstra krisp. Etter steketiden lot jeg bare bollene stå i ovnen slik at de i tillegg ble litt etterstekt. Blandingen var såppas bløt (det blir det for så vidt alltid med vegetarboller), så det gjorde ingenting.


Bon apétit!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar